Naszedł mnie smak na sos pomidorowy bolognese z młodymi kartofelkami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: około godzina
Składniki
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2,5 łyżeczki lubczyku,
- 2,5 łyżeczki majeranku,
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- woda,
- olej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 torebka sosu bolognese do spaghetti,
- utarty ser.
Przygotowanie
Siekamy cebulę i 1 ząbek czosnku w kostkę i szklimy na oleju. Wrzucamy do rondla ziele angielskie oraz liść laurowy i szczyptę lubczyku. Gdy zeszkli się cebula dorzucamy nasze pulpeciki do rondla i smażymy całość mieszając co jakiś czas.
Po kilku minutach dorzucamy kolejny ząbek czosnku posiekany, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz łyżeczkę lubczyku. Po kilku kolejnych minutach przykrywamy rondel i dusimy około 10-20 minut. Po kilku kolejnych minutach dorzucamy kolejny posiekany ząbek czosnku oraz 2 łyżeczki majeranku i sól. Jeśli wygotuje się sos własny to dolewamy nieco wody.
W tym czasie można wymieszać z wodą i mąką zawartość torebek z sosem bolognese. Najlepiej to zrobić blenderem. Gdy pulpety będą już miękkie i przesiąknięte smakiem czosnku oraz przecieru, można wlać rozrobioną wcześniej torebkę sosu. Dokładnie wymieszać i czekać aż zgęstnieje.
Jeśli wyjdzie za gęsty to wystarczy dolać wody. Na tym etapie zostało już tylko wgnieść na prasce ostatnie 2 ząbki czosnku oraz wrzucić po pół łyżeczki majeranku i lubczyku.
Po kilku minutach dorzucamy kolejny ząbek czosnku posiekany, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz łyżeczkę lubczyku. Po kilku kolejnych minutach przykrywamy rondel i dusimy około 10-20 minut. Po kilku kolejnych minutach dorzucamy kolejny posiekany ząbek czosnku oraz 2 łyżeczki majeranku i sól. Jeśli wygotuje się sos własny to dolewamy nieco wody.
W tym czasie można wymieszać z wodą i mąką zawartość torebek z sosem bolognese. Najlepiej to zrobić blenderem. Gdy pulpety będą już miękkie i przesiąknięte smakiem czosnku oraz przecieru, można wlać rozrobioną wcześniej torebkę sosu. Dokładnie wymieszać i czekać aż zgęstnieje.
Jeśli wyjdzie za gęsty to wystarczy dolać wody. Na tym etapie zostało już tylko wgnieść na prasce ostatnie 2 ząbki czosnku oraz wrzucić po pół łyżeczki majeranku i lubczyku.
Gotowy sos podaję z młodymi ziemniaczkami i utartym serem na wierzchu.
Ocena
Ten sos przypomina mi sosy, które robiłem w Turcji na Erazmusie, gdy przed wyjazdem wszyscy mieszkańcy bloku poznosili mi i kolegom wszystkie swoje naczynia i produkty spożywcze. Dużo obiadów za darmo było :D I jakich pysznych.
SMACZNEGO i do kuchni!
Data napisania: 28-06-2013
Data pierwszej publikacji: 28-06-2013
Data pierwszej publikacji: 28-06-2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i oceniania przepisów!