W poniedziałek zawsze trzeba wykorzystać rosół z niedzieli, a nie zawsze mam smaka jeść drugi dzień z rzędu to samo. Dlatego przerobimy go na pieczarkową.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: około godzina
Składniki
- ~3 l Rosołu z niedzieli, albo przygotowanego specjalnie na tą okazję,
- 500 g pieczarek,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie
- Pieczarki myjemy i kroimy na kształt jaki nam odpowiada. Ja pokroiłem stopki na kostkę, a kapelusze na plasterki.
- Pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do garnka, i zalewamy samym rosołem, włoszczyzna dopiero pod koniec gotowania zostanie dodana.
- Gotujemy tak długo, aż grzyby zmiękną i oddadzą smak wywarowi.
- W międzyczasie należy ugotować makaron. (kształt zależy od upodobań)
- Gdy pieczarki będą już miękkie, a zupa przesiąknięta aromatem i smakiem, należy zetrzeć na tarce marchew, seler i pietruszkę, które wcześniej zostały wyciągnięte z rosołu.
- Na sam koniec dodajemy mąkę oraz śmietankę, aby zagęścić zupę oraz doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to wymagane.
Makaron wykładamy na talerze, przystrajamy koperkiem i można polewać zupę.
Ocena
Jest to łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, a do tego smaczna i sycąca, dlatego warto przetestować ten przepis. :)
SMACZNEGO i do kuchni!
Data napisania: 12-08-2013
Data pierwszej publikacji: 12-08-2013
Data pierwszej publikacji: 12-08-2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania i oceniania przepisów!