wtorek, 25 czerwca 2013

Kotlet mielony w SOSIE CEBULOWO-CZOSNKOWYM

Dziś postanowiłem zrobić jakiś nietypowy sos do karminadli (kotletów mielonych), które czekały jakiś czas w zamrażarce. Wybór padł na czosnek jako główny składnik. Niestety ostatecznie cebula wygrała jeśli chodzi o intensywność smaku.

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: około 40 minut


Składniki

  • 3/4 główki czosnku,
  • 1 średnia cebula (ja wykorzystałem duża przez co bardziej czuć cebulę...),
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 duże liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 3 łyżki margaryny do smażenia,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • ~1,5 l rosołu,
  • 1 kostka rosołowa (można pominąć jeśli robimy mniejszą porcję),
  • kotlety mielone (w zależności od tego kto ile zjada)

Przygotowanie

Czosnek oraz cebulę obrać i dokładnie umyć. Następnie posiekać (około 3-5 ząbków czosnku należy zostawić do ostatniej fazy gotowania) i wrzucić na rozpuszczony smalec do rondla. Do tego dorzucić ziele angielskie (3 kulki) oraz liście laurowe. W między czasie na rozpuszczonej margarynie w brytfance należy podsmażyć kotlety mielone z 2 kulkami ziela angielskiego.

Po kilku minutach do rondla należy wlać rosół, przyprawić solą oraz pieprzem, i gotować tak około 20 min. Gdy rosół się lekko zredukował dolałem świeżej wody i dorzuciłem kostkę rosołową, aby sosu było więcej.

Po 20 minutach można przelać cały wywar cebulowo-czosnkowy do brytfanki i pogotować chwilkę. Następnie trzeba zagęścić sos - mąkę, wodę oraz śmietanę dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem). Do takiej mieszanki dolewamy kilka łyżek gotującego się wywaru - aby się śmietana nie ścięła po wlaniu do brytfanny. Po tym zabiegu wlewamy całość do sosu i mieszamy dokładnie.

W ten sposób otrzymaliśmy smaczny sos cebulowo-czosnkowy z kotletami mielonymi, tudzież klopsami. Najlepiej smakuje po ponad godzinie. Trzeba dać trochę czasu, aby mięso przesiąkło smakiem. Podajemy z ugotowanymi, nietłuczonymi młodymi kartofelkami.

Ocena

Co prawda czosnku nie czuć tak intensywnie jakbym chciał, ale przyznać muszę, że wyszło całkiem smacznie. Mięso ładnie przesiąkło smakiem sosu.

SMACZNEGO i do kuchni!

Data napisania: 25-06-2013
Data pierwszej publikacji: 25-06-2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i oceniania przepisów!